K začiatku roku 2021

20.01.2021 09:00

Prianie do nového roku 2021.

Výbor Lesného pozemkového spoločenstva v Záhorskej Bystrici praje všetkým svojim členom, podielnikom v celom roku 2021 veľa zdravia, šťastia, božieho požehnania, lásky k blížnemu a poďakovanie pre všetkých, ktorí nám zaslali prianie a na nás v tejto ťažkej dobe myslia.

 

Uplynulý rok nebol pre nás všetkých, teda ani pre Vás ani pre nás, jednoduchý. Bolo treba i v sťažených podmienkach pokračovať v práci. Vidíme sa menej, ale ubezpečujeme Vás všetkých, našich členov, že Výbor, tak ako vidíte v pravidelných informáciach na tejto stránke, sa radí, zúčastňuje vo Vašom mene súdnych konaní, organizuje a riadi ťažbu, či už palivového dreva, tak i pravidelnú každoročnú „veľkú ťažbu“ ku ktorej nás zaväzuje plán starostlivosti o les. Okrem ťažby i zalesňujeme. V minulom roku asi 10 000 nových sadeníc, predtým tiež zhruba toľko. Okolo výsadby bolo vybudovaných asi 800 m oplotkov. Nie je to jednoduché. Obhospodarujeme spolu viac ako 690 ha Vašich lesných pozemkov, je to jeden menší lesný závod a nie všetko sa dá robiť tzv. „z domu“.

Naši dvaja stáli zamestnanci, hospodár a ekonómka, nemôžu mať tak, ako ani ostatní členovia Výboru tzv. „nevychádzanie“. Zimná ťažba, vývoz, fakturácia musí bežať za každého počasia, lebo je viazaná na plán a dátum. Z ostatných prác členov Výboru treba z posledného obdobia pripomenúť:

·       Prisúdenie vlastníctva k 82 ha pozemkom v Borinke, ktoré sú vedené na LV 1388 tým, že sme vyhrali súdny spor o tieto pozemky s LS Stupava, ktoré si tiež robil na ne nárok.

·       Vyhrali sme na Krajskom súde v Bratislave spor o 144 pozemkov záhradkárskej osady Leopoldov majer. Tu je ešte potrebné, aby sme u OÚ dosiahli, že si splní svoju úlohu podľa zákona, prípad ukončí a pozemky nám budú zaplatené. Toto by nebolo,  ak by spoločenstvo vhodným spôsobom nevstúpilo do súdneho sporu medzi Okresným úradom Bratislava a záhradkármi.

·       Na základe zadania geometrických plánov sme dosiahli, že po prvý krát boli pôvodne nezalesnené pozemky vložky č. 418 zapísané na listy vlastníctva č. 5935, 6363, 8715 a 8688. Spolu ide o výmeru 238 ha. Podarilo sa to aj napriek tomu, že sme museli čeliť nátlaku Okresnej prokuratúry. O vlastníctvo týchto pozemkov aj v súčasnosti vedieme niekoľko súdnych sporov. Ak by sme si tieto pozemky nebránili, čo si vyžaduje extrémne veľké úsilie, boli by už vo vlastníctve iných.

·       Na základe ďalších geometrických plánov, ktoré naše spoločenstvo zadalo, sme zistili podvojné vlastníctvo, najmä s Lesmi SR na viac ako 100 ha pozemkov. Aj v týchto prípadoch vedieme súdne spory za účelom ich vrátenia, alebo ich vydanie riešime v rámci uplatnených reštitúcii. Zatiaľ sa podarilo z týchto podvojných vlastníctiev vrátiť pre spoločenstvo parcelu č. 7115/1 o výmere 11,7 ha. Vydanie ďalších 61 ha riešime na Okresnom úrade v Bratislave a o ďalších 40 ha pozemkov vedieme súdne spory na Krajskom súde v Bratislave. Obhajovať vlastníctvo k pozemkov v súčasnej dobe je veľmi náročné, nakoľko naši protivníci majú do súdnych procesov zapojených špičkových odborníkov.

Mohol by som pokračovať v uvádzaní dôvodov, prečo je potrebná činnosť Výboru. Bez jeho práce by sa spoločenstvo rýchlo rozpadlo. Stále bojujeme o pozemky na LV 5935 a 6363. Súdne spory tu nie sú ukončené. Je našou povinnosťou chrániť náš spoločný majetok. Ak celú činnosť zvážite, prídete na to, že pri relatívne nízkych nákladoch dokáže Výbor zabezpečovať vysoké hodnoty na Vami zverených nehnuteľnostiach, ktoré má v správe naše spoločenstvo. Nie vždy je to v peniazoch, veľakrát ide „len“ o navýšenie majetku.

           

            Viac som sa rozpísal, prepáčte, ale chcel by som, aby si týchto pár slov dobre prečítal i ten (náš podielnik ??), ktorý síce našu prácu sleduje, ale zo všetkej našej činnosti si všimol a trápi ho len to, že som k Vianociam navrhol a Výbor schválil odmenu našim dvom zamestnancom. Výbor nemôže odmeňovať členov Výboru, môže len zamestnancov. Nás môžte len Vy na VZ. Zamestnanci si odmenu zaslúžili. Chcel by som vidieť jeho na ich mieste a za každého počasia pri plate, ktorý za to berú. Mrzí ma, že nenašiel v sebe ani toľko sily, aby sa pod svoje slová podpísal. Ja ani nikto z Výboru sa za svoje meno, ani odvedenú prácu nehanbíme. Dali ste nám dôveru a my si ju vážime.

Ak si je svojou pravdou istý, kľudne sa mohol podpísať a všetko by sa mu vysvetlilo. Ak chceme Váš majetok chrániť, veľa vecí nemôžeme verejne prezentovať. Je to len pre našich členov.

Tak len toľko k nadchádzajúcemu roku. Niekedy treba zodpovedne zvážiť čo a ako, ale hlavne urobiť všetko pre spoločnú vec.

 

Ing. Jozef Mok, predseda spoločenstva a celý Výbor

Vyhľadávanie

Kontakt

Lesné pozemkové spoločenstvo v Záhorskej Bystrici Čsl. tankistov 134
841 06 Bratislava
(kancelária Bratislavská 55A )
+421 905 352 919 (predseda)
+421 948 194 090 (hospodár)
Lesné pozemkové spoločenstvo
v Záhorskej Bystrici
  • IČO    30781035
  • DIČ    2020900618

 

 

 

Odkazy na stránky iných nezávislých združení 

zaoberajúcich sa problematikou pozemkov 
a vlastníctva k nim v Záhorskej Bystrici: 
 
  • Občianské združenie Pozemky ZB
 

  

Ide o pôvodné údaje ktoré už nie 

sú aktualizované.  Aktuálne je problematika  

riešená na  tejto stránke LPS.