Stanovisko Výboru

27.11.2015 11:05

Pasienky v minulosti a dnes (druhá časť, stanovisko Výboru LPS v Záhorskej Bystrici)

 

Ako nakladá s pasienkami Lesné pozemkové spoločenstvo.

 

V poslednom čísle dvojmesačníka “Naša Bystrica” sa objavil článok, ktorého autorom je p. RNDr. Leonard Vlček. Napriek tomu, že  p. doktor je členom Výboru Lesného spoločenstva je potrebné v úvode zdôrazniť, že článok predstavuje osobný názor jeho autora a Výbor s ním nesúhlasí a nebol o tejto jeho iniciatíve informovaný. Prečo toto stanovisko?

 

            Úlohou Výboru lesného pozemkového spoločenstva je chrániť a zveľaďovať majetok všetkých svojich členov, podielnikov. Zdôrazňujeme “všetkých” nielen tých, ktorí majú viac informácií a dokážu tieto využiť pre prospech svoj, prípadne len niektorých. K tomu sme sa pred piatimi rokmi zaviazali a takto chceme a budeme postupovať i v budúcnosti. Považujeme za potrebné vysvetliť ako a prečo hospodárime s pasienkami tak, ako hospodárime.

            Pasienky je možné nahrubo rozdeliť do dvoch skupín. Tie, ktoré sú v intraviláne obce, či už väčšie alebo menšie tvoriace okraje ciest a potokov, alebo priamo cesty. Keďže tieto sa neobrábajú, je vhodné ich zhodnotiť prenájmom krátkodobo ako záhradku na obdobie šiestich rokov  a v prípade, ak sa ukáže, že to je pre podielnikov výhodné, teda jeho cena je výhodná, aj prenájom  dlhodobý na obdobie 99 rokov, čo je prakticky predaj a následné rozdelenie výnosu, podľa veľkosti podielu. Tu je však vždy vyžadovaný súhlas Valného zhromaždenia, v prípade väčších plôch vhodných na výstavbu, tiež vyhlásenie Verejnej obchodnej súťaže.  

            Druhý prípad tvoria pasienky, ktoré sa nachádzajú mimo intravilánu obce v oblastiach vhodných na poľnohospodárske využitie. Ak máme ctiť zásadu “úžitok pre všetkých spoluvlastníkov podľa veľkosti ich podielov” prichádza do úvahy opäť len ich prenájom a následné rozdelenie výnosov podľa veľkosti podielu.  A tu prichádzame k jadru problému.

            P. doktor správne uvádza, že jedinou možnosťou, ako rozdeliť spoločnú nehnuteľnosť podľa zákona, ak s tým súhlasia vlastníci  nadpolovičnej výmery spoločnej nehnuteľnosti sú tzv. pozemkové úpravy. Jedny takéto práve prebiehajú v našom katastri a Lesné pozemkové spoločenstvo tu vlastní, ako uvádza, viac ako 13 ha pozemkov. Nejdeme tu teraz riešiť problematiku pozemkových úprav, treba len povedať, že stanovisko Výboru je stále rovnaké a riadi sa uznesením VZ č.   8/2013, ktoré mimochodom v tom období navrhol p. doktor a kde sa uvádza:

“Vo veci Projektu pozemkových úprav v Záhorskej Bystrici Valné zhromaždenie poveruje Výbor, aby v prípade, že spracovateľ získa súhlas vlastníkov, ktorí vlastnia min. 71% rozlohy pozemkov v rámci obvodu Jednoduchých pozemkových úprav a JPÚ budú pokračovať, zastupoval vlastníkov, za účelom dosiahnutia maximálneho možného zhodnotenia uvedených pozemkov združených v spoločnej nehnuteľnosti bez ich rozdelenia, resp. v ich pôvodnom umiestnení. Nový pozemok musí byť prístupný z pozemnej komunikácie v Záhorskej Bystrici.”

 

Ak by došlo k rozdelenia týchto pozemkov, je to výhodné len pre podielnikov, ktorí ešte nepredali svoje pozemky v oblasti pozemkových úprav developerovi (ten vlastní už okolo 60% výmery), prípadne vlastnia viac ako 30 podielov pasienkov. Teda len pre úzku skupinu podielnikov. Všetci ostatní podielnici by mali v oblasti pozemok pod 400 m2 a teda v zmysle platných zákonov by o svoj majetok prišli. Prešiel by do vlastníctva štátu, ten by ich vyplatil (väčšinou v cene ornej pôdy) a bol by použitý prednostne na spoločné zariadenia a infraštruktúru. Takto by došlo z zmenšeniu majetku v správe Lesného pozemkového spoločenstva o cca 13 ha, teda majetku nás všetkých podielnikov. Toto je ten dôvod, prečo Výbor považuje článok za účelový a zavádzajúci a nikdy nebude odporúčať svojim členom, aby súhlasili z  rozdelením spoločnej nehnuteľnosti.

 

Do ktorej skupiny, prípadne obidvoch týchto skupín, patrí autor článku, ak zmenil názor, ktorý sám presadzoval a v článku považuje rozdelenie  spoločnej nehnuteľnosti za spravodlivé, nechávame na čitateľovi. Pre všetkých podielnikov rozdelenie spravodlivé určite nie je.

 

Výbor LPS v Záhorskej Bystrici

Vyhľadávanie

Kontakt

Lesné pozemkové spoločenstvo v Záhorskej Bystrici Čsl. tankistov 134
841 06 Bratislava
(kancelária Bratislavská 55A )
+421 905 352 919 (predseda)
+421 948 194 090 (hospodár)
Lesné pozemkové spoločenstvo
v Záhorskej Bystrici
  • IČO    30781035
  • DIČ    2020900618

 

 

 

Odkazy na stránky iných nezávislých združení 

zaoberajúcich sa problematikou pozemkov 
a vlastníctva k nim v Záhorskej Bystrici: 
 
  • Občianské združenie Pozemky ZB
 

  

Ide o pôvodné údaje ktoré už nie 

sú aktualizované.  Aktuálne je problematika  

riešená na  tejto stránke LPS.