ZO Leopoldov Majer - televízna relácia

20.02.2014 16:09

Dňa 13.2.2014 o 16:10 dostal Výbor Lesného pozemkového spoločenstva email nasledovného znenia: 

(z dôvodu ochrany osobných údajov sme z textu odstránili identifikačné údaje)

 

Dobrý deň,

volám sa ***** ********* a som redaktorka publicistickej relácie *******************. Pripravujem reportáž o problémoch 

v ZO – SZZ Leopoldov majer. Keďže ste druhá strana a je mojou povinnosťou ponúknuť Vám 

priestor na vyjadrenie - moje otázky na Vás sú nasledovné:

-        Na KS ste napádali rozhodnutie OPÚ Bratislava č. j. 392-1/2004-PÚ/Mar zo dňa 13.8.2004 a súd 

Vašu žalobu zamietol s odôvodnením, že ste dostatočne nepreukázali     vlastníctvo k pozemkom na 

parcele č. 2644, vyčlenených z parcely č. 7129 vl. č. 418

-        Ako ste preukazovali katastru vlastnícky vzťah k predmetnej parcele

-        Žiadali ste o túto parcelu v reštitúcii

A teraz to najdôležitejšie, na budúci týždeň mám objednanú kameru na 18.2.2014 od 14,00 hod., prípadne 20.2.2014 už od rána. 

Prosím, dajte mi vedieť čo najskôr, kedy by som mohla za Vami prísť a nakrútiť Vaše stanovisko, pretože si 

plánujem termíny nakrúcania aj s ďalšími respondentmi. Pošlite mi prosím kontakt a meno osoby, ktorá sa za 

LPS Záhorská Bystrica bude vyjadrovať na kameru.  

 

S úctou,

********** ***********

redaktorka 

email:

mobil:

 

Výbor sa požiadavkou p. redaktorky zaoberal na svojom zasadnutí 14.2.2014 a rozhodol, že poverí nášho právneho zástupcu, aby vypracoval odpoveď pre publicistickú reláciu v televízii. Dôvodom bolo, že ide o zložitý právny problém, ktorý vnikol ešte pred pôsobením súčasného Výboru LPS a nedisponujeme úplnými informáciami, ktoré boli dôvodom na prípravu  publicistickej relácie.

 Právny zástupca na základe dostupných informácií spracoval nasledovné stanovisko, ktoré Výbor LPS schválil. Stanovisko bolo zaslané redaktorke televízie emailom 19.2.2014. Výbor zároveň rozhodol, že jeho plné znenie bude zverejnené na našej stránke:

 

Vážená pani redaktorka,

dovoľujem si Vám oznámiť, že Lesné pozemkové spoločenstvo v Záhorskej Bystrici ma splnomocnilo k podaniu odpovedí na položené otázky. Na tomto základe sa k Vašim otázkam vyjadrujem nasledovne :

 

otázka č. 1 Na KS ste napádali rozhodnutie OPÚ Bratislava č. j. 392-1/2004-PÚ/Mar zo dňa 13.8.2004 a súd Vašu žalobu zamietol s odôvodnením, že ste dostatočne nepreukázali vlastníctvo k pozemkom na parcele č. 2644, vyčlenených z parcely č. 7129 vl. č. 418.

Túto kauzu neriešil právny zástupca LPS a nikto zo súčasných členov Výboru nebol členom orgánov LPS, a preto sa k nej vieme vyjadriť len nepriamo : z rozhodnutia, ktoré uvádzate vyplýva: „Úlohou súdu (pozn. Krajského súdu v Bratislave) však v tomto konaní nebolo riešiť sporné vlastníctvo k predmetným nehnuteľnostiam“.

Dovoľujeme si Vás upozorniť, že Krajský súd v Bratislave rozhodnutím vo veci č.k. 1S 126/2012, v ktorom dala členka záhradkovej osady Leopodlov Majer za účasti SZZ ZP - Leopodlov Majer preskúmať rozhodnutie katastra o zápise vlastníckych práv členov LPS, návrhu nevyhovel a konanie zastavil.

 

otázka č. 2 Ako ste preukazovali katastru vlastnícky vzťah k predmetnej parcele

Vlastnícky vzťah k pozemkom, na ktorých stojí záhradková osada Leopoldov Majer členovia LPS preukazovali pozemkovo-knižnými vložkami a listami vlastníctva, nakoľko predmetné pozemky vlastnili právni predchodcovia členov LPS (rodičia a starí rodičia) už pred viac ako 100 rokmi.

V histórii poznáme niekoľko spôsobov evidencie urbárskych nehnuteľností, a urbár v Záhorskej Bystrici bol v katastri evidovaný tak, že existovala pozemkovoknižná vložka č. 418, na ktorej boli spísané všetky pozemky ako hlavná pozemkovoknižná vložka a každý z obyvateľov Záhorskej Bystrice, ktorý mal podiel v urbári, mal vlastnú pozemkovoknižnú vložku, na ktorej mal zapísaný svoj podiel na urbárskych nehnuteľnostiach, napr. 24/11532.

Ako príklad môžeme predložiť pozemkovoknižnú vložku č. 2, ktorá obsahovala majetok Obce Záhorská Bystrica, ktorá je tiež členom urbáru, a ktorá tieto skutočnosti preukazuje. Je vedená v maďarčine a zvýraznený zápis znamená

„ Z PKV vložky 418 časti A zo spoločného lesa vlastní 24/11532 podielov.“

„ Z PKV vložky 418 časti A zo spoločných  pasienkov vlastní 24/11532 podielov.“

Vo svojej podstate členovia LPS sa len snažili o zjednotenie – zlúčenie existujúcich podielov, v minulosti už zapísaných na PK vložkách a listoch vlastníctva našich členov na jeden list vlastníctva, ktorom sú uvedené nehnuteľnosti ako aj podiely jednotlivých členov LPS.

 

otázka č. 3 Žiadali ste o túto parcelu v reštitúcii

O vrátenie všetkých spoločných pozemkov požiadali členovia LPS v roku 1992.

V rozhodnutí Okresného úradu Bratislava IV. odboru pozemkového, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva Č. j. 827/02-10/J04 z 24.5.2002 na strane 11 sa uvádza: „Ďalším šetrením vo veci bolo zistené, že dňa 27.4.1992 pod. č. j. 395/92 si uplatnili oprávnené osoby prostredníctvom splnomocneného zástupcu Ing. Jána Kučeru, predsedu Lesného spoločenstva (LS) v Záhorskej Bystrici na bývalom Pozemkovom úrade Bratislava-mesto nárok na vrátenie pozemkov lesných družstiev Malinovský, Bilačič, Ivák a bývalých urbarialistov, teda môžeme konštatovať, že nárok bol uplatnený včas a v súlade so zákonom“.

Záverom by sme chceli uviesť, že členovia LPS sú vlastníci, ktorí sú si vedomí toho, že zo zákona sú povinný rešpektovať zriadenie záhradkovej osady na svojich pozemkoch bez ich súhlasu, ak uvedená zahradkárska osada bola zriadená v zmysle zákona.

Konanie o vyporiadaní vlastníctva v záhradkovej osade Leopoldov Majer prebieha na Okresnom úrade v Bratislave, odbor pozemkový a lesný, v súlade so zákonom č. 64/1997 Z.z. v znení novely účinnej ku dňu 1.4.2011. To, že sa konanie nepodarilo bývalému OPÚ ukončiť pred účinnosťou novely, platnej od 1.4.2011, spôsobili členovia záhradkovej osady sami tým, že proti Rozhodnutiu o nariadení vykonania projektu pozemkových úprav podali odvolanie, čím spôsobili, že toto rozhodnutie zo dňa 24.3.2011 bolo právoplatné až 20.8.2011.

Členovia LPS sú povinní rešpektovať a rešpektujú zákonom stanovený postup, ktorý prebieha pred Okresným úradom v Bratislave, odbor pozemkový a lesný.

 

Verím, že tieto odpovede boli pre Vás uspokojujúce a ostávam s pozdravom

Lesné pozemkovové spoločenstvo 

v Záhorskej Bystrici

v zastúpení:

Vyhľadávanie

Kontakt

Lesné pozemkové spoločenstvo v Záhorskej Bystrici Čsl. tankistov 134
841 06 Bratislava
(kancelária Bratislavská 55A )
+421 905 352 919 (predseda)
+421 948 194 090 (hospodár)
Lesné pozemkové spoločenstvo
v Záhorskej Bystrici
  • IČO    30781035
  • DIČ    2020900618

 

 

 

Odkazy na stránky iných nezávislých združení 

zaoberajúcich sa problematikou pozemkov 
a vlastníctva k nim v Záhorskej Bystrici: 
 
  • Občianské združenie Pozemky ZB
 

  

Ide o pôvodné údaje ktoré už nie 

sú aktualizované.  Aktuálne je problematika  

riešená na  tejto stránke LPS.